منوپوز و چگونگی ایجاد عوارض آن (قسمت دوم)
منوپوز و لزوم آگاهی مردان از عوارض آن (قسمت دوم)
- منوپوز با کاهش هورمون تستسترون در زنان عوارضی را ایجاد می کند
منوپوز جیست؟
با شروع تغییر سطح هورمون های جنسی ،چه اتفاقی برای بدن یک زن می افتد؟
در ادامه مبحث یائسگی (منوپوز) که در مقاله قبلی ارائه شد، به بررسی نقش تغییرات سه هورمون موثر در ایجاد عوارض این دوران می پردازیم.
در کل، تغییرات سه هورمون اصلی استروژن، پروژسترون و تستوسترون در بدن مسئول ایجاد علائم منوپوز می باشد. اما اشاره به این موضوع مهم است که از میان این سه هورمون گیرنده های هورمون استروژن در سراسر بدن زنان وجود دارد و نشانگر نقش اساسی تغییرات این هورمون در ایجاد علائم مذکور می باشد .
در شروع این دوران سطح پروژسترون معمولاً اولین چیزی است که کاهش مییابد. این هورمون علاوه بر کمک به تنظیم دورههای ماهانه و حفظ بارداری به عنوان یکی از آرامکنندههای اصلی بدن عمل میکند، بنابراین وقتی این هورمون شروع به کاهش میکند(که گاهی اوقات این کاهش خیلی سریع رخ می دهد) برخی از زنان احساس تنش عصبی را تجربه میکنند که این تنش بصورت اضطراب، افسردگی، وحشت زدگی و تحریک پذیری ظاهر می شود.
از طرفی در حالی که سطح پروژسترون به کاهش ادامه میدهد، سطح هورمون استروژن شروع به نوسان میکند، این تغییرات نیز گاهی اوقات به شدت رخ می دهد و منجر به ظهورمجموعهای از علائم می شود. البته شایان ذکر است که تغییرات سطح استروژن همیشه مرتبط با دوران منوپوز نیست و می تواند در سنین مختلف در اثرعوامل مختلف دیگری نیز ایجاد شود. برخی از رایج ترین علائم کاهش سطح هورمون استروژن عبارتند از خواب ناقص، مه مغزی (افکار مبهم و ناواضح به همراه احساس گیجی)، خستگی، درد عضلات و مفاصل، گرگرفتگی، تعریق شبانه، کاهش میل جنسی، خشکی و درد واژن و افزایش علائم ادراری می باشد.
در دوران پیش یائسگی سطح استروژن می تواند به صورت روزانه و گاهی ساعتی به اوج خود برسد و کاهش یابد، بنابراین اگر متوجه شده اید که واکنش شریک زندگی شما به یک اتفاق ساده از خوشحالی به غمگینی و ازعصبانیت به گریه متغییر است، به احتمال زیاد تغییرات سطح هورمون های او مسئول این شرایط هستند. بسیاری از زنان برای توصیف احساس خود در این شرایط بیان می کنند که شادی خود را از دست داده اند و با خود قبلی فاصله گرفته و رفتار و احساس شان ناشناخته و جدید است. در اینجا باید به این مهم اشاره کرد که این احساسات بسیار واقعی هستند و عدم کنترل بر روی رفتار برای این افراد می تواند بسیار وحشت آور باشد.
اکثر مردم تصور می کنند که صرفا تستوسترون هورمونی جنسی مردانه است و اثر بر میل جنسی آنان می گذارد، اما این هورمون نقش مهمی در زندگی زنان نیز ایفا می کند. تستوسترون از قدرت استخوان، قدرت عضلانی، سطح انرژی و اعتماد به نفس پشتیبانی می کند. زنان مانند مردان با افزایش سن کاهش تولید تستوسترون را تجربه می کنند و مانند مردان تحت تأثیر قرار می گیرند.
البته این علائم در برخی از زنان بیشتر از زنان دیگر ظاهر شده و این بدان معنی است که عوامل ژنتیکی در ظهور و شدت علائم منوپوز موثر می باشد.
در مواردی که یائسگی در اثر عمل جراحی رخ می دهد، با برداشتن تخمدانها و کاهش سریع تستوسترون در بدن علائم کاهش سطح این هورمون بطور واضح تری در بیماران مشاهده می شود و بسیاری از زنانی که بعد از این عمل با آنها مشاوره شده است از اینکه میل جنسی خود را بطور کامل از دست داده اند اظهار اندوه و افسردگی می کنند.
این نکته مهم است که به خاطر داشته باشید علائم تغییرات کاهش هورمون تستسترون مخصوصا کاهش میل جنسی الزاما در تمام زنان مشاهده نمی شود. اما بعلت اینکه از هر چهار زن سه زن این علائم را تجربه می کنند، آگاهی مردان از این تحولات می تواند در تعدیل و رفع مشکلات روابط زناشویی ایجاد شده در این دوران، موثر باشد.
اگر همسر خانمی هستید که هیسترکتومی(خارج کردن رحم از بدن) به همراه برداشتن تخمدانها برای وی انجام شده است و یااینکه تحت درمان انواع سرطان می باشد، علائم کاهش هورمون بعلت مختل شدن کارکرد تخمدانها در بازه زمانی کوتاه، بسیارسریع تر از دوران یائسگی طبیعی می باشد و ضروری است که از مشاوره و پشتیبانی متخصص مربوطه جهت کمک به مقابله با عوارض ایجاد شده بهره ببرید.
در ادامه به بررسی راهکارهای درمانی عوارض یائگی می پردازیم
این مطلب ادامه دارد….