- پس از خوردن برنج قند خون افزایش می یابد و انسولین از پانکراس ترشح می شود.
مصرف بیش از اندازه برنج سفید چه بلایی سرتان می آورد؟
این غله پر طرفدار غذای محبوب ساکنان قاره آسیاست و مردم این قاره 90 درصد برنج تولیدی دنیا را مصرف می کنند .
در ایران هم این غله جزو پرمصرف ترین خوراکیهاست .برنج سفید منبع کربوهیدرات است و پس از خوردن آن قند خون افزایش می یابد. این ماده غذایی فاقد پروتئین با چربی اندک است. در ادامه به نکاتی برای مصرف آن اشاره می کنیم :
اگر فردی روزانه به ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ کیلوکالری انرژی نیاز دارد، ۵۵ تا ۶۰ درصد انرژی مورد نیاز را باید با مصرف انواع غلات تأمین کند اما غلاتی که سبوس کافی داشته باشد و غنی از انواع ویتامین و املاح باشد. زیرا دانه غلات، حاوی سدیم است و پوسته آن پتاسیم دارد، بنابراین واضح است که اگر پوسته غلات دور ریخته شود یا بیشترین سهم مصرفی غلات بدون سبوس یا آرد باشد، مقدار زیادی سدیم دریافت میشود.
این موضوع میتواند باعث اختلال در تعادل الکترولیتها و در نهایت منجر به پرفشاری خون و در درازمدت بروز بیماریهای قلبی و عروقی شود اما اگر غلات با حبوبات مصرف شود، از عالیترین منابع تأمینکننده پروتئین و ریزمغذیها خواهد بود.
۴عارضه مصرف زیاد این غله محبوب
چربی شکم
نتایج مطالعات روی افرادی که خیلی کم از کربوهیدرات تصفیه شده مثل برنج سفید استفاده می کنند نشان داد افرادی که بیش از حد از آن استفاده می کنند ، به چاقی شکمی مبتلا خواهند شد. برای جلوگیری از چاقی شکمی به جای برنج بدون سبوس و کربوهیدرات های تصفیه شده، برنج قهوه ای و غلات سبوس دار استفاده کنید.
افزایش قند خون
پس از خوردن برنج قند خون افزایش می یابد و انسولین از پانکراس ترشح می شود. انسولین، ذخیره گلوکز و همچنین اندوخته چربی را بیشتر می کند. خوردن مقدار زیاد برنج سفید به افزایش ریسک دیابت نوع دو منجر می شود.
سندروم متابولیک
خوردن زیاد برنج سفید باعث افزایش ریسک سندروم متابولیک می شود . چاقی شکمی، میزان بالای تری گلیسیرید، کم بودن کلسترول خوب یا HDL ، فشار خون بالا و بالا بودن قند خون ناشتا از دیگر عوامل ایجاد کننده سندروم متابولیک است.
چربی و فشار خون
افرادی که در برنامه غذایی خود این غله را به فراوانی جای داده اند و بیشتر از بقیه برنج سفید می خورند، فشار خون و تری گلیسیرید بالایی از دیگر افراد دارند.
طبع برنج
طبع این غله سرد و خشک است و مصلح آن زعفران، شوید، زیره سیاه و خیساندن در آب نمک است. به جای خوردن برنج سفید از انواع گوناگون و متنوع غلات سبوس دار استفاده کنید.
اگر از روغنهای جامد یا مایع برای پخت آن استفاده میکنید، بهتر است بدانید که مناسبترین روغن، روغنهای مایع گیاهی است که در میان آنها روغن زیتون بهترین است. به این شرط که بعد از پخت برنج به آن اضافه شود.
از آن جا که طبع غله سرد است، خوردن ماست ، دوغ و ترشی با آن مناسب نیست و بر درجه سردی آن اضافه می کند.
مولفههای انتخاب بهترین برنج
بهترین زمان مصرف این غله دو سال بعد از شالی کوبی است.از مهم ترین علایم برنج تاریخ مصرف گذشته تغییر رنگ مایل به قهوه ای، شکننده بودن دانه آن ، کپک زدگی، کرم زدگی، رطوبت و تغییر طعم است.
مصرف برنج ساده بهتر از نوع دودی است. دودی که بر اثر سوختن چوبهای نامناسب تولید میشود حاوی ترکیبات سرطان زاست بنابراین مصرف بیش از یک بار در هفته موادغذایی دودی توصیه نمیشود.